lördag 28 mars 2009

Historiens coolaste mustaschmän, plats 2


2. Freddie Mercury

Silvret går till, enligt mig, världens störste sångare och showman genom tiderna.
Freddie föddes i Zanzibar, med det kanske inte så superstarklingande namnet Faroukh Bulsara, 5e september 1946. Faroukh "fick" namnet Freddie av sina klasskamrater när han gick på en engelsk internatskola. Det var på grund av de politiska oroligheterna i Zanzibar familjen Bulsara 1964 flydde till England.
Freddie skrev in sig på Ealing College of Art då han hade en förkärlek till konst. Det var på de universitetet Freddie blev god vän med en annan blivande musiker, bassisten Tim Staffel som var medlem i ett lokalt band som hette Smile.
Freddie följde och såg Smile repa, han blev också mycket god vän med gruppens andra två medlemmar, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. För att tjäna till sitt leverne öppnade han och Taylor en liten klädbutik vid Picadilly Circus.
1970 var Freddie frustrerad över att hans musikaliska karriär inte hade blomstrat, men när han fick veta att Staffel hade lämnat Smile, tog Freddie Bulsara hans plats. Freddie tänkte att en rockstjärna borde ha ett lite mer passande namn än Freddie Bulsara, och han tog sig namnet från en av sina egna låttexter (My Fairy King).I samma veva bytte också bandet namn till Queen.
Efter att de arbetat med ett antal olika bassister, hittade de en som de tyckte var bra nog, John Deacon. Resten är rockhistoria.
Freddie togs ifrån oss 24e november 1991 av en Aids-relaterad lunginflammation.

I Storbritannien är det inte ovanligt att man hedrar sina storheter genom att göra ett frimärke, vilket man gjorde även för Mercury. Bland de kriterier som måste uppfyllas kan nämnas att man måste ha gjort något bra för nationen och vara död. Är man kunglig ställs inga sådana krav. Märket med Mercury orsakade debatt eftersom bandets trummis, Roger Taylor syns i bild, trots att han lever och har hälsan. Frimärket orsakade även debatt i frågan om det var rätt att hylla Mercury med ett frimärke, med tanke på hans promiskuösa leverne. De som varit inbjudna till fest hos Mercury berättar om dvärgar som serverade kokain i skålar, och nakna fotomodeller som brottas i rå grislever som dekoration. Sanningshalten i dessa berättelser kan kanske diskuteras. Hur som helst godkände drottningen märket (alla frimärken måste godkännas av drottningen personligen).

En annan cool grej är att Freddie 1984 inledde ett samarbete med Michael Jackson som skulle resultera i en skiva. Efter två inspelade demo-låtar avbröt man projektet på grund av samarbetssvårigheter. Mercury hävdade att Jackson inte har någon humor.
Detta bör ha varit i samma veva som Jackson började umgås den då 10 år gamla Anton Glanzelius, så hans tankar kanske var någon annanstans. Ni vet hur det är att vara nykär...

Petter

1 kommentar: