söndag 22 mars 2009

Historiens coolaste mustaschmän, plats 6

6. Salvador Dalí

Har egentligen aldrig riktigt fallit för hans konst på allvar, och tyckt att de rinnande klockorna mest påminner om hötorgskonst även om en djup symbolik också finns.
Hursomhelst, det går inte att bortse från att denne, kanske främste bland surrealisterna, ändå var en riktigt cool och skön pajsare.
Född 1904 i Púbol, Spanien blev Dalí under sin livstid nästan lika känd för sitt excentriska beteende som för sitt konstnärsskap. Han hade tidigt gett sig fan på att bli världens största kontnär, och lyckades till stor del tack vare sin taktik att spela mer eller mindre galen. Som han själv beskriver sig i självbiografin Salvador Dalís hemliga liv :-Enda skillnaden mellan Salvador Dalí och en galning är att Savador Dalí inte är galen.
Genom att spela galen fick han kontroll över sin personlighet och över sitt intryck på omgivningen. Denna påhittade personlighet förklarar han också i samma bok med att:-Bara idioter talar sanning. Jag som är mycket intelligent talar aldrig sanning.
Förutom tavlorna har han också sysslat mycket med film, skulpturer och fotografi.
Han samarbetade med Alfred Hitchcock i dennes film Spellbound och gjorde ihop med regissören Luis Bunel den, minst sagt, speciella filmen Den Andalusiska hunden 1928.
När han 1989, dog 85 år gammal, begravdes han under golvet mitt i det Dalí-museum som finns i Figueres, Spanien. Alla som besöker museet trampar på hans grav, många utan att veta om det.

Slänger med ett klipp jag hittade på youtube också. Dalí är med i ett amerikanskt lekprogram, som går ut på att deltagare med hjälp av ja och nej-frågor ska gissa vem han är. Inte helt lätt med denna mångsysslande tok. Skön är han i alla fall.




Petter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar