fredag 20 mars 2009

Historiens coolaste mustaschmän, plats 7

7. Jimi Hendrix

Den som tror att Nirvana och Pearl Jam är den främsta musik som kommit från Seattle är ute och cyklar. Jimi Hendrix, född november 1942, död september 1970, alltså en av alla gudabenådade 27-åringar (Curt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison mfl.) är definitionen av en gitarrgud och legend. Ingen har betytt lika mycket för hur en rockgitarr låter idag. Förutom att han var en exceptionell strängbändare, var han också en otroligt cool snubbe. Ett rykte säger att han efter ett år som fallskärmsjägare(!) i armén lyckades bli frikallad genom att spela kär i en annan värnpliktig. Ett annat att Jimi ofta brukade pantsätta sin gitarr (electric lady, som han kallade den) mellan spelningarna och tvinga arrangörerna att lösa ut den om de ville ha en konsert.
En av de mest legendariska konserterna i svensk musikhistoria måste vara Hendrix på Gröna Lund, 1967. Det var då han drog över på tiden så pass att en anställd vän av ordning till sist drog ur sladden.
Att, som Hendrix, ta ner skylten genom att kvävas av sina egna spyor är samtidigt som det är oerhört äckligt också mer Rock n´Roll än något annat.

Petter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar